Josephs.ScotBorowiak Properties LtdToll House Properties Ltd

Weki

ID: 271198


Witam mam dosyć jedzenia "na mieście" i wątpliwej jakości gotowców chciałbym zacząć robić swoje weki i tu mam pytanie chciałbym przygotować danie właśnie typu gulasz i je zawekować żeby było świeże przez 2 tygodnie nie dłużej i nie wiem czy wystarczy tylko raz zapasteryzowac czy trzeba to 3krotnie powtórzyć??? I koniecznie trzeba pozbyć się warzyw przed wekowaniem??? To tylko 2 tygodnie musi być świeże a w internecie nikt nic o tak krótkim terminie nie pisze.

~Siofer
*.254.167.173

Posty (14)

~Siofer
jak w temacie...
~Greg
Kuchnia Kwasiora, obejrzyj.
Kinia_etransport.pl
zerknij na kuchniakierowcy. pl masz tam gotowe przepisy i pomocne porady

P. S. Nie ma potrzeby wyciągać warzyw przed wekowaniem. Trzykrotne wekowanie da Ci bezpieczeństwo i pewność pozbycia się wszystkich bakterii oraz możliwość trzymania słoja bez lodówki przez długi czas. Na 2 tygodnie polecam dwukrotne wekowanie (tak robię i jeszcze się w trasie nic nie zepsuło)
~Ordynator orginał!
Kinia od kiedy jeździsz?
~leży z drutem pod premium
Jeśli będziesz słoiki trzymał w lodówce to nie ma sensu 2 razy wekować
dwa tygodnie spokojnie wytrzymają.
~robert2
Jak na 2 tyg to nawet swiezonka z cebulą wytrzyma padteryzuj 40min i po zakończeniu pasteryzacji nie wyciagaj z gara dopóki woda nie ostygnie i będzie git. Kontroluj nakrętki czy się wciągnęły jak nie zmień nakrętkę i od nowa pasteryzuj
Kinia_etransport.pl
Ordynator - a muszę ja jeździć? Nie może Małżon być kierowcą i mogę mieć wiedzę od niego jak się sprawdzają przygotowane przeze mnie weki?
jacek-kuba
Wytrzymają jak nie wystawisz na słońce w lecie. Cebulę lepiej podsmaż najpierw, bo kiśnie szybko. Nawet gulaszu nie rób. Zapekluj mięso, 2-3 dni, boczek surowy, karczek, łopatkę, szynkę -co tam lubisz. Włóż do słoika 2-3 duże kawałki, jak chcesz sos, to trochę wody lub bulionu, rosołu dolej. Nie musisz gotować w wodzie słoików, do piekarnika włóż. Jak dasz na 3 razy 130 stopnie godzina, zostaw w piekarniku, 40 min na 2 dzień 30 min na trzeci i atom tego nie ruszy w takim przypadku o warzywa się nie martw. Cała robota łącznie, to kwadrans z 10 kg mięsa i zapasy masz dłużej. Pycha do chleba i do ziemniaków. Pamiętaj w aucie czasami są wyjątkowo wysokie temp i trzęsie ciągle, słoik musi być dokładnie zrobiony i musi być owinięty w papier, szmatę żeby było miękko. Zamiast czosnku w całości, lepszy będzie granulowany, albo roztarty dokładnie. Cały karczek 2-3 kg pokrój na 8 kawałków i będzie super. Przyprawy jakie tylko lubisz lodówka, Potem do słoików, dokładnie wytrzyj ranty, niech postoją potem słoiki z mięsem w temp. pokojowej godzinę i do zimnego piekarnika. Żadna robota i świetne, tanie jedzenie. Konserwa tego typu 30 dkg kosztuje okolice 30 zł -100zł kg, Ty masz za 1/5 lepsze jedzenie. Piszę o konserwach rzemieślniczych, w sklepach takich nie ma. Takie jedzenie cię nie zabije, nie będziesz potem latał po onkologach.
jacek-kuba
Jeszcze jedna uwaga, nie kupuj mięsa w marketach, tylko u rzeźnika, najlepiej takiego, który przywozi codziennie świnkę, ćwiartkę byka i sprzedaje do końca. To zupełnie inne mięso, Podkreślam-zupełnie inna bajka. Po natarciu przyprawami, odlej osocze, nawet jak będzie tylko łyżeczka- to jest chemia z mięsa. Przyprawy dobrze wetrzyj, wymieszaj, wymasuj. Jeżeli mięso do słoików dasz surowe- przedłuż podane czasy o połowę a temp obniż o 10 st. Przepraszam piszę chaotycznie, bo robię kilka rzeczy jednocześnie.

-1

~Ordynator orginał!
Kinia pewnie że może jeździć.
Ale dlaczego w domu rozmawiacie o słoikach???
Przecie ż jest tyle innych, przyjemnych tematów.
~Ordynatorów je trioch
Nasz Yacenty kupcia to "łekspert"od wszystkiego, nawet od słoików. Jak te słoiki wytrzymują tyle co jego "firmy"to ja dziekuje za jego porady:)
~Greg
odynator, juz po jabolku za 4, 99?
Ty Lubisz to bardzo. Widac po tym jak obrazasz.
Jak jestes malo nawalony, to mniej obrazasz.
~Traktorzysta
Właśnie myje zeby w toalecie a przyszedł pan kierowca i leje prawie mnie dotykając do pisuaru, obok trzy kabiny wolne. Co mam mu powiedzieć?
jacek-kuba
To zapewne kumilarwa albo ordynus-ładuj w łeb traktorzysta. Ale jak sam jesteś ordynatorem, to w lustrze się widziałeś śmieciu z lg..
Odpowiedzialność

Novemedia Ltd nie ponosi odpowiedzialności za treść zamieszczanych tutaj ofert, postów i wątków. Osoby zamieszczające treści naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Powyższy adres IP będzie przekazany uprawnionym organom Państwa w przypadku naruszenia prawa. Zastrzegamy sobie prawo do nie publikowania jakichkolwiek treści bez podania przyczyny.

Twój adres IP: 18.191.238.6

Dodaj
Anuluj

Opcje - szybkie linki

Wątki Admina

TOP 20 - przez was wybrane

OSTATNIO KOMENTOWANE

ZOBACZ TEŻ

Zakazy ruchu dla ciężarówek w Europie na rok 2024
trafficban.com
Przepisy kuchni kierowców - do przygotowania w trasie lub przed wyjazdem
Kuchnia kierowcy

Sprawdź dobre parkingi w Europie
Dobry parking

Warunki przejazdu na drogach w Polsce
Drogi w Polsce
Photo by Josh Hild from Pexels